De winkelverkopen in de eurozone zijn in november met 0,6 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand.
Dat blijkt uit voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers, die statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd (pdf). De toename is sterker dan de 0,2 procent die economen gemiddeld hadden voorspeld.
November was daarmee de tweede maand op rij waarin de detailhandel in de eurolanden de verkopen zag toenemen. In oktober kwam de groei volgens een herzien cijfer ook al uit op 0,6 procent, in plaats van een eerder gemelde 0,4 procent. In september was nog sprake van een daling.
Van de landen waarvan afzonderlijke cijfers bekend zijn, kende Portugal de sterkste groei van de detailhandelsverkopen: 3 procent. In Finland daarentegen zagen winkeliers hun afzetvolume met 2 procent dalen. Over Nederland zijn nog geen aparte cijfers bekend.
Vertrouwen economie gelijk
Het vertrouwen in de economie van de eurozone lag vorige maand op hetzelfde peil als in november, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.
Consumenten en ondernemers in de dienstensectoren, bouw en detailhandel werden in december optimistischer, terwijl de stemming in de industrie verslechterde. Het vertrouwen nam toe in Spanje en Italië, bleef stabiel in Duitsland en Nederland en ging achteruit in Frankrijk.
De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten, stabiliseerde daardoor op 100,7. Daarmee staat de graadmeter een fractie boven de stand van 100, die overeenkomt met het langjarige gemiddelde. In Nederland staat de index sinds mei boven die grens.
Producentenprijzen gedaald
De producentenprijzen in de eurozone zijn in november met 0,3 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat donderdag bekend (pdf).
De daling was sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een afname met 0,1 procent. De prijzen die fabrikanten voor hun producten rekenen gingen in oktober ook al met 0,3 procent omlaag.
Door de daling van de olieprijs gingen de prijzen in de energiesector het sterkst omlaag (min 0,7 procent). Buiten die sector namen de producentenprijzen gemiddeld met 0,2 procent toe.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl